Vloeren leggen

De vloer is aan vervanging toe, of je gaat de eerste vloer van je nieuwe huis erin leggen. Spannend, want het is een klus waarbij een hoop op de precisie komt! Hoe lastig het is om een vloer te leggen, heeft uiteraard te maken met het soort vloer dat je gaat leggen. Neem je (klik)laminaat of ga je voor zacht tapijt of voor een gemakkelijk schoon te maken linoleum?

We geven je vandaag tips die je zeker kan gebruiken als vloerlegger!

Lijmen of klikken: lees eerst de gebruiksaanwijzing!

Tapijt en linoleum

Zorg ervoor dat je goed beschermende kleding aan hebt en dat je materialen hebt gekocht als:

  • een hobbymes,
  • de vloerbedekking,
  • dubbelzijdig plakband of lijm
  • ondervloer die niet alleen isoleert, maar ook dient om oneffenheden onzichtbaart te maken
  • tapijtlineaal en snijplank
  • rolmaat of duimstok
  • naadklem
  • nietmachine

Bereid je goed voor: van welk materiaal is de vloer gemaakt? Zijn de messen scherp? Heb ik beschermende kleding aan? Welke stoffen komen er vrij zodra er in de vloer gesneden wordt?

Meet de vloer op. Zorg dat je per kamer ongeveer een halve meter extra koopt dan de kamer groot is. Dit omdat je een hoop vloer kwijt zal raken aan snijverlies en aan de hoeken.

Leg eerst een ondervloer voor isolatie van warmte en voor de demping van geluid. En leg het tapijt op. Leg het neer zoals je het wilt gaat plakken. Lijk goed of het de goede kant op ligt en of het allemaal past. Snijd met het hobbymes de overtollige delen tapijt of linoleum weg. Zorg ervoor dat je altijd van je af snijdt. Zo veroorzaak je geen ernstige verwondingen als je uitschiet.

Smeer de onderkant in met lijm of gebruik dubbelzijdig plakband en plak de vloer vast. Zorg dat je de nieuwe vloer overal goed aandrukt, anders krijg je plekken waar de vloer niet goed blijft plakken.

 

Parket en laminaat

Het meeste laminaat is gemakkelijk te leggen, vanwege het zogenaamde 'klik' systeem. Lees van tevoren goed oor het dat werkt.

Wat heb je nodig:

  • zaag (hand of elektrisch)
  • werkbank

Ook bij deze soort vloer begin je met het leggen van een ondervloer en meet je hoeveel planken en rijen je nodig gaat hebben voor de kamer. Zitten er vervelende hoekjes in de kamer? Hou daar dan rekening mee. Leg het laminaat met de nerf in het verlengde van het raam. Daardoor krijg je een visueel grotere kamer.

Klik de planken vast zoals aangegeven op de verpakking. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte houdt van de muren. Hout zet nog uit, en als je dit te dicht op de muur legt, wordt het monteren van plinten lastig. Heb je een rij klaar? Sla de planken dan voorzichtig nog een keer goed strak tegen elkaar zodat er geen gleuven ontstaan.

Parket moet onderhouden worden met lak of wax. Kijk goed op de verpakking van het parket wat voor soort middel je nodig hebt en hoe je het moet gebruiken. Eerst altijd testen op een klein stukje parket om vlekken en beschadiging te voorkomen!

Meer informatie

Vloer verwijderen Rotterdam - Bij het verlaten van een huurwoning wordt u geacht om de vloeren en beklede trappen weer kaal op te leveren. 

Laminaat All-In - Onze actuele all-in aanbiedingen

Schildersbedrijf nodig? - Is uw interieur toe aan een schilderbeurt? Laat deze klus over aan een professionele binnenschilder voor een langdurig en perfect resultaat.

Coatingvloer.nl - Gietvloer

Beton Cire - Designbetonvloer.nl

PU Gietvloer - Gietvloer.net

vloerverwarming - vloerverwarming

vloerverwarming - Voor een compleet legplan

Parket ExQuisit Elst BV - Parket ExQuisit Elst BV

pvc meister Designvloer classic dd75 - pvc meister Designvloer classic dd75

Bestratingsmarkt - Bestratingsmarkt

berekenen en tekenen van vloerverwarming - bij de specialist!

laminaat kopen​ - laminaat direct kopen

Woonkamer inrichten - WoonkamerInrichten.nl is een nieuw inspiratie blog waar vakmensen leuke artikelen schrijven.

Meubels outlet bij Maestro Meubel - Meubels outlet bij Maestro Meubel

Bestrating-Expres - vakkundige stratenmakers