Wat is het verschil tussen een tafellamp en bureaulamp?

Een tafellamp en een bureaulamp zijn twee totaal verschillende soorten lampen. Tafellampen, ook wel kastlampen genoemd, zijn bedoeld om een extra sfeer te scheppen. Ze hoeven geen specifiek voorwerp te verlichten, ze moeten enkel extra licht brengen naast de centrale lichtbron. Daarom is een tafellamp ook vaak voorzien van een stoffen, papieren of zelfs houten lampenkap. Deze kap verspreidt het licht op een diffuse manier zodat het niet rechtstreeks in de ogen schijnt.

Tafellampen worden over het hele huis gebruikt. Als we beginnen bij de hall, zien we vaak dergelijke lamp op een tafel onder een spiegel. Daar dient ze als eerste verwelkoming voor diegenen die het huis binnenstappen. In de zitkamer dient ze bijvoorbeeld als verlichting in de zithoek, naast een comfortabele sofa om een boek te lezen, of bij de TV als extra sfeerbrenger. In de eetkamer wordt een tafellamp wel eens geplaatst op een dressoir, hier dus ook als sfeerverlichting voor gezellige etentjes. De slaapkamer wordt meestal verlicht met één centraal lichtpunt en twee lampen op de nachttafels. Als er nog extra licht nodig is, kunnen tafellampen ook hier een oplossing zijn. En tenslotte willen we de badkamer niet vergeten. Zelfs hier vindt men soms tafellampjes die een intieme en relaxerende sfeer brengen.

Waar een kastlamp vooral gezellig licht moet brengen, gaat een bureaulamp hoofdzakelijk voor gericht licht zorgen. Het licht dat bureaulampen uitstralen is hard en koel. De bureellamp wordt ook maar enkel in burelen en werkplaatsen gebruikt. Een bureellamp bestaat meestal uit een instelbare arm zodat men de lichtbron in alle richtingen kan draaien. Men kan ze hoger of lager laten schijnen, en meer of minder op het bureau richten.

Het materiaal waaruit een lamp voor een bureau is gemaakt, verschilt sterk van het materiaal voor een kastlamp. Bureaulampen moeten tegen een stootje kunnen en zijn vaak van metaal gemaakt. Er is weinig aandacht besteed aan kleuren: ze zijn hoofdzakelijk in wit, zwart en grijs te verkrijgen. En de lampenkap kreeg al even weinig aandacht: ze zijn klokvormig of soms wel eens langwerpig schotelvormig.

Kortom: u mag er wel degelijk zeker zijn dat er verschillen zijn tussen deze twee soorten lampen. De ene is vooral een sfeerbrenger, de andere is vooral een lichtbrenger.

Aannemer zoeken of zelf bouwen?

Is het echt goedkoper om te bouwen zonder aannemer?

Alles over vergunningen

Welke vergunningen zijn verplicht voor jouw verbouwklus?

Vloeren leggen

Hoe leg je laminaat of vloerbedekking?

Alles over de dakkapel

De voordelen, kosten en bouwduur op een rij

Badkamer plaatsen

Stap voor stap door de badkamer

Architecten

U een nieuw huis wilt bouwen?