Help! Oorlog met mollen in de tuin
Op een dag wordt je wakker en trek je de gordijnen open om je tuin te bewonderen. Dan slaat de schrik je op het hart! Op je strakke gazon staan grote molshopen. Uit één van deze hopen steekt een mol heel eventjes zijn kop en voorpoten uit. Hij lijkt je aan te staren, ook al ziet hij bijna niets. Jij staart uitdagend terug. Het gevecht om jou terrein is begonnen!
Een vak apart
De oorlog verklaren aan een mol is een stuk eenvoudiger als je dat aan een professionele mollenvanger overlaat. Mollen vangen is de taak van een mollenvanger. Vaak is dit een ongediertebestrijder die hiervoor een speciale cursus heeft moeten volgen. Zeker bij het gebruik van klemmen en giftige tabletten is een certificaat een vereiste. Niet alle bestrijders beschikken over deze certificaten, maar je kunt natuurlijk altijd om een doorverwijzing vragen.
Een inspectie vooraf
Voor de mollenbestrijder kan beginnen, komt hij eerst even poolshoogte nemen. Hij vraagt je dan of je al wat gedaan hebt om de mol of mollen te bestrijden. Bovendien zal hij willen weten hoe groot het door mollen aangetaste terrein is. Hoe groter het terrein, hoe meer tijd de bestrijding immers in beslag zal nemen. En waar komen de mollen eigenlijk vandaan? Er bestaat namelijk een kans dat de plaag bij de buren is begonnen. Het mollenprobleem zal daar ook opgelost moeten worden. Overleg met je buren is dan handig, maar ga vooral geen ruzie zoeken. Je buren kunnen namelijk ook niks doen aan de overlast.
Een plan van aanpak
Om mollen te bestrijden moet er eerst een goed plan worden bedacht. De bestrijder stelt de noodzakelijke werkzaamheden vast en schrijft dit voor je op. Aan de hand van zijn plan kunnen ook de kosten voor de bestrijding worden bepaald. Die zijn vooral afhankelijk van de ernst van het probleem, de bestrijdingsmethode en het aantal uren dat voor de bestrijding nodig is. Een goede voorbereiding telt ook mee, zeker als je dieren op je land het staan. Die moeten voor hun eigen veiligheid eerst van het land worden gehaald. Je moet dan eerst wel een goed onderkomen voor ze hebben geregeld.
Here we go!
Nadat het plan van aanpak is gemaakt, kan de bestrijder aan de gang. Door de goede voorbereiding is het klusje zo geklaard. Achteraf geeft de bestrijder nog tips en advies om een volgende plaag te voorkomen en dan zit het er weer op. Je terrein is weer mollenvrij!