In 3 stappen een waterleiding aanleggen

Veel mensen kiezen bij het aanleggen van waterleidingen in en rondom hun woning voor de hulp van een erkende loodgieter. Een loodgieter heeft doorgaans een ruime ervaring in het leggen en verleggen van waterleidingen, waardoor de kans op complicaties in een later stadium zo goed mogelijk wordt geminimaliseerd. U moet er immers niet aan denken, dat u kort na het aanleggen van de waterleidingen al te maken krijgt met een lekkage. Een lekkage brengt vaak een zeer vervelende waterschade met zich mee. Het aanleggen van waterleidingen kunt u ook zelf doen, mits u hier enige ervaring mee heeft.


Stap 1: de leidingen leggen

Allereerst is het vanzelfsprekend van belang, dat u de leidingen legt. Dit kan buiten in een gootje door de tuin, maar bijvoorbeeld ook onder uw vloer of tussen muren. Vanzelfsprekend sluit u de leidingen nog niet op de hoofdkraan aan en haalt u het bestaande leidingnetwerk nergens open. Zo voorkomt u lekkages tijdens het aanleggen van leidingen.


Stap 2: sluit leidingen op elkaar aan

Nu de leidingen op de juiste plek liggen, is het belangrijk om de leidingen op de juiste wijze op elkaar aan te sluiten. Dit doet u door de uiteinden van de leidingen enigszins te schuren, waarmee speling tussen de leidingen voorkomen kan worden. Het is belangrijk om de speling tegen te gaan, omdat het water via de speling uit de waterleiding kan sijpelen en zo voor waterschade kan zorgen. Voor het schuren van de leidingen heeft u speciaal gereedschap nodig, wat u in een bouw- of hobbywinkel vindt.


Stap 3: nieuwe leidingen op het bestaande leidingnetwerk aansluiten

Tot slot is het zaak om de nieuwe leidingen aan te sluiten op het bestaande leidingnetwerk in of rondom uw woning. Sluit hiervoor eerst de hoofdkraan af, zodat er geen stromend water meer door de leidingen loopt. Wanneer u dit niet zou doen, ontsnapt er veel water bij het openhalen van het bestaande netwerk. U kunt de kranen in huis nog even openzetten om het water in de leidingen weg te laten lopen. Tot slot sluit u de nieuwe leidingen op het bestaande leidingnetwerk aan.

Aannemer zoeken of zelf bouwen?

Is het echt goedkoper om te bouwen zonder aannemer?

Alles over vergunningen

Welke vergunningen zijn verplicht voor jouw verbouwklus?

Vloeren leggen

Hoe leg je laminaat of vloerbedekking?

Alles over de dakkapel

De voordelen, kosten en bouwduur op een rij

Badkamer plaatsen

Stap voor stap door de badkamer

Architecten

U een nieuw huis wilt bouwen?