Lees hier of jouw betonvloer toe is aan reparatie

Helaas krijgt de tand des tijds altijd grip op onze bouwsels. Bouwwerken kunnen slijten of materialen als hout en beton kunnen gaan rotten na verloop van tijd. Dit brengt de veiligheid en de uitstraling van zulke bouwwerken ernstig in gevaar. Om die reden dienen bijvoorbeeld betonvloeren met enige regelmaat gecontroleerd te worden op betonrot. Hoe je kunt herkennen of jouw betonvloer toe is aan een noodzakelijke reparatie? Wij zetten het voor je op een rijtje zodat je nooit voor verrassingen zult komen te staan!

De uitstraling van het beton

Om te kunnen zien of een betonvloerreparatie noodzakelijk is moeten we natuurlijk allereerst het beton goed bekijken. Beton dat toe is aan een reparatie vertoont namelijk bepaalde sporen. Hierbij kun je denken aan corrosieschade. Deze vorm van schade kun je herkennen aan roestvlekken of scheuren in het beton. Wanneer het beton ernstig beschadigd is kan het zelfs zijn dat er uitstulpingen ontstaan of dat de betonschollen losraken en los op de vloer komen te liggen. Foto's van slechte betonvloeren kun je gemakkelijk op het internet vinden. Zo kun je op het eerste gezicht jouw vloer vergelijken met een beschadigde vloer en inventariseren of de vloer aan reparatie toe is.

Risicovloeren

Niet alle beton gietvloeren zijn hetzelfde. Dit komt voornamelijk omdat niet al het beton identiek is. Met name in de jaren 60 en 70 diende er steeds meer en sneller gebouwd te worden. Om dit zo snel mogelijk te laten verlopen werd een lagere kwaliteit van prefab betonvloeren gebruikt die helaas kwalitatief gezien nogal eens te wensen over liet. Met name omdat er gebruik gemaakt werd van verhardingsversnellers zoals calciumchloride. Indien dit het geval is bij een betonvloer spreken we van een risicovloer en dient de vloer nader geïnspecteerd te worden om de ernst van de schade te kunnen beoordelen.

Beoordeling door een specialist

Indien er sprake is van schade aan het beton zal de vloer gerepareerd moeten worden. Alleen een echte specialist kan dit goed beoordelen en vervolgens bepalen welke werkwijze er gehanteerd dient te worden om de vloer weer in goede staat te krijgen. Alleen zo kun je de veiligheid van de constructies waarborgen en het beton weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Zoals je kunt zien is het goed beoordelen van een betonvloer een lastige kwestie. Indien je twijfelt aan de staat van je betonvloer door bijvoorbeeld bovengenoemde symptomen dan raden we je aan om contact op te nemen met een specialist!

Olie onderzoek

Olie onderzoek door Solinas

Aannemer zoeken of zelf bouwen?

Is het echt goedkoper om te bouwen zonder aannemer?

Alles over vergunningen

Welke vergunningen zijn verplicht voor jouw verbouwklus?

Vloeren leggen

Hoe leg je laminaat of vloerbedekking?

Alles over de dakkapel

De voordelen, kosten en bouwduur op een rij

Badkamer plaatsen

Stap voor stap door de badkamer

Architecten

U een nieuw huis wilt bouwen?