Welke vergunning heb ik nodig?

 

Voor de meeste (bouw)werkzaamheden in tuin en huis is het aanvragen van een vergunning verplicht. Om welk soort vergunning het gaat, ligt aan de verbouwing en aan de gemeente waar je in woont. Iedere gemeente regelt zijn eigen vergunningen. Om een aanvraag te doen bij de gemeente, moet je een formulier invullen. Dat kan vaak online, maar kan ook op een stadsdeelkantoor of gemeentekantoor worden ingeleverd.

Een grote klus: welke vergunningen heb je nodig?

Verschillende vergunningen

Welke vergunning je moet aanvragen kan je checken via een vergunningscheck. Hierbij kan je aangeven wat voor werkzaamheden je van plan bent om uit te voeren. Daaruit blijkt of je wel of geen vergunning moet aanvragen.

Er zijn verschillende soorten vergunningen. Zo heb je de bouwvergunning. Deze bouwvergunning heb je nodig op het moment dat je echt iets wilt gaat bouwen. Bij de bouw van een nieuw huis, een grote uitbouw als een serre of een aanbouw is een bouwvergunning vrijwel altijd nodig.

Iedere gemeente hanteert weer net andere regels als het gaat om op- aan- en uitbouwen en vergunningen. Vraag daarom van te voren genoeg informatie aan. Heb je een monumentaal pand of een pand dat valt onder de beschermde stads- en dorpsgezichten, dan gelden er speciale regels. Laat je door de gemeente goed voorlichten!
Voor sommige aanbouwen zijn geen vergunningen nodig. Het gaat dan om veel voorkomende bouwprojecten als een bijgebouwtje of een dakkapel, een erfscheiding, kozijnwijziging of schotel plaatsen.

Waar er vroeger nog veel meer verschillende soorten vergunningen bestonden, is dat teruggebracht naar de omgevingsvergunning. Hieronder vallen alle vergunningen die je vroeger apart moest aanvragen op het moment dat er iets gebeurde met het milieu, de ruimte, monumenten, natuur, bouwen of wonen.

 

Aanvragen vergunningen

Zodra je weet dat je een vergunning moet aanvragen voor de werkzaamheden die worden verricht moet je goed letten op de tijd van aanvraag. Meestal gaat het om 8 weken. Zorg dus dat je je vergunningen ruim van tevoren aanvraagt, want zonder vergunningen mag je niet beginnen.

Bouw je op eigen terrein (bijvoorbeeld in de tuin) een schuurtje erbij, dan heb je vaak geen vergunning nodig.