Regelgeving bij het gebruik van rolsteigers

Ondanks de strenge regelgeving voor het gebruik van rolsteigers, gebeurt het nog vaak dat er ernstige ongelukken plaatsvinden met rolsteigers. Sommige van die ongevallen hebben ernstig letsel tot gevolg en er vinden zelfs ongevallen plaats met dodelijke afloop. Veel van deze ongevallen kunnen voorkomen worden door het juist opbouwen en plaatsen van steigers. Er zijn hier ook regels voor opgesteld, deze zullen we met jullie delen in dit artikel.

Veiligheidskeuring
De rolsteiger en alle steigerdelen die gebruikt worden, moeten voorzien zijn van een geldige veiligheidskeuring. De keurmeester moet hiervoor jaarlijks op elk afzonderlijk deel van de steiger een sticker aanbrengen.Wil je op hoogte werken zonder dat je rekening moet houden met een verplichte veiligheidskeuring? Dan kun je beter een huishoudtrap kopen.

Voorschriften van de fabrikant
Opbouw, plaatsing en gebruik van de rolsteiger moet gebeuren volgens de voorschriften van de fabrikant. Vaak zijn deze gebruiksvoorschriften te vinden op stickers die op de steigers geplakt zijn. Daarnaast zijn er bij veel fabrikanten ook filmpjes te vinden op het internet waarin duidelijke instructies gegeven worden voor het gebruik van een rolsteiger.

Randbeveiliging
Wanneer er boven drie meter gewerkt wordt, is het gebruik van randbeveiliging verplicht. Deze schoprand voorkomt dat gereedschappen of materialen van de steiger naar beneden kunnen vallen. Wanneer je een rolsteiger aanschaft met een werkhoogte boven de drie meter wordt de randbeveiliging automatisch bijgeleverd.

Maximale werkhoogtes
Er gelden maximale werkhoogtes voor het werken met steigers. Zo mogen onverankerde steigers binnen tot twaalf meter gebruikt worden. Voor buiten geldt voor onverankerde steigers een maximale werkhoogte van acht meter. Boven deze werkhoogtes moeten de steigers worden gefixeerd aan de gevel of een binnenmuur. In dit geval zijn de maximaal toegestane werkhoogtes voor een smalle rolsteiger zowel buiten als binnen twaalf meter. Heb je een brede rolsteiger? Dan geldt een maximale werkhoogte van twintig meter. Wanneer je boven die hoogtes wil werken, moet je speciale voorzieningen aanschaffen.

Veiligheidsharnas
Het is niet verplicht om een veiligheidsharnas of valharnas te dragen wanneer je met een steiger werkt. Toch wordt het altijd aangeraden om zo’n veiligheidsharnas te dragen, omdat het voor extra veiligheid zorgt tijdens het werken op hoogtes.

Aannemer zoeken of zelf bouwen?

Is het echt goedkoper om te bouwen zonder aannemer?

Alles over vergunningen

Welke vergunningen zijn verplicht voor jouw verbouwklus?

Vloeren leggen

Hoe leg je laminaat of vloerbedekking?

Alles over de dakkapel

De voordelen, kosten en bouwduur op een rij

Badkamer plaatsen

Stap voor stap door de badkamer

Architecten

U een nieuw huis wilt bouwen?