De hybride warmtepomp wat is het en hoe werkt het?

Waarschijnlijk heb je weleens van een warmtepomp gehoord. Een alternatief voor je cv-ketel waarbij je gebruikmaakt van energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem en daardoor gasloos kunt verwarmen. Maar weet je ook wat een hybride warmtepomp is en hoe deze werkt? We leggen er alles over uit in dit artikel.

 

Wat is een hybride warmtepomp?
Wil je besparen op je gasverbruik, maar is je cv-ketel nog goed? Dan is het natuurlijk zonde om deze weg te doen. Daar is een oplossing voor in de vorm van een hybride warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. De warmtepomp kan in de combinatie voor het grootste deel van het jaar zorgen voor verwarmen en alleen bij zogeheten piekbelasting zal de cv-ketel bijspringen. Daarnaast zal de cv-ketel zorgen voor het verwarmen van water.

 

Wanneer kiezen voor een hybride warmtepomp?
Kan je cv-ketel nog een aantal jaren mee, maar wil je wel op je energiekosten besparen? Dan kan een hybride warmtepomp een goede oplossing zijn. Het is een goede manier om te verduurzamen in je woning en is een tussenstap naar volledig gasloos verwarmen. De compressor van de warmtepomp gebruikt slechts een kleine hoeveelheid stroom, maar je gasverbruik gaat flink omlaag, wat je zult merken aan je energierekening. Je kunt natuurlijk ook zonnepanelen installeren om het extra stroomverbruik op te vangen.

 

In 2022 meer subsidie voor een hybride warmtepomp
Een warmtepomp is natuurlijk een investering, maar de kosten zul je op termijn terugverdienen. Maar daarbij is het ook goed om te weten dat je subsidie krijgt. Daarvoor heeft de overheid de zogeheten ISDE-subsidie (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie) in het leven geroepen. En het goede nieuws is dat in 2022 het subsidiebedrag nog hoger is. Dat maakt het investeren in een warmtepomp nog aantrekkelijker.

 

Zo zie je dat een hybride warmtepomp een goede tussenstap kan zijn naar gasloos verwarmen. Wil je weten of een hybride warmtepomp een goede oplossing is voor jouw woning? Dan raden we je aan om advies in te winnen bij een installateur. Een goed advies is het halve werk.

Aannemer zoeken of zelf bouwen?

Is het echt goedkoper om te bouwen zonder aannemer?

Alles over vergunningen

Welke vergunningen zijn verplicht voor jouw verbouwklus?

Vloeren leggen

Hoe leg je laminaat of vloerbedekking?

Alles over de dakkapel

De voordelen, kosten en bouwduur op een rij

Badkamer plaatsen

Stap voor stap door de badkamer

Architecten

U een nieuw huis wilt bouwen?