Een balustrade (laten) plaatsen

Op de plekken in of rond uw huis waar hoogteverschil bestaat, wilt u waarschijnlijk graag de risico’s verminderen of zelfs wegnemen. Dit kan met het plaatsen van een balustrade. Dit is feitelijk een ‘hekje’ van minimaal 1 meter hoog (volgens het meest recente Bouwbesluit van de overheid). De balustrade bestaat uit een leuning met daaronder spijlen, die balusters worden genoemd. Balustrades worden onder andere vaak geplaatst aan een trap of op een balkon.

Voordelen balustrade
Een stevige, goed geplaatste balustrade vergroot dus de veiligheid in uw huis. Maar daar is niet het complete verhaal mee verteld. Zij is immers tegelijkertijd een mooie aanvulling op uw interieur. Als u de balustrade zelf naar eigen wens stylet, of hierover bij een expert advies inwint, kunt u van de balustrade een heuse eyecatcher maken.

Voor een zacht interieur zou daarbij een keuze voor klassieke, ronde balusters onder de reling een goede optie kunnen zijn. Een gesloten balustrade zorgt dan weer voor een strakkere uitstraling. Maar u kunt ook denken aan een moderne balustrade met ingelegd glas tussen de spijlen.

Ook buiten kunt u overigens balustrades plaatsen. Zorgt u er dan wel voor om weerbestendig materiaal te gebruiken, zoals hout dat behandeld is met houtbeits.

Diverse keuzemogelijkheden
Met de stijl van de balusters kan dus volop geëxperimenteerd worden. Als deze niet te ver uit elkaar zijn geplaatst, kunnen er bovendien geen (kleine) kinderen doorheen vallen. Voor het overige heeft u veel vrijheid in het uitkiezen van materiaal, kleur en afwerking van de balustrade. U kunt daarbij kiezen voor een standaard bouwpakket, bijvoorbeeld afkomstig uit een webshop, of het geheel zelf samenstellen. Hiervoor heeft u de volgende onderdelen nodig:

Onderregel
Bovenregel
Twee hoofdbalusters
Tussenbalusters (spijltjes)
Metalen voetplaat
Deuvels
Schroeven
Meest gebruikte materialen
Al naar gelang uw interieur, kunt u onder andere kiezen voor een balustrade van hout, roestvrij staal of een combinatie van staal met glas. De houten variant is verreweg het populairst. Zij heeft de laagste prijs, en het hout is bovendien eenvoudig te bewerken. U kunt bijvoorbeeld de kleur van de balustrade aanpassen door deze naar uw eigen smaak te verven.

De roestvrijstalen (RVS) variant is de laatste tijd eveneens in opkomst. Deze geven aan uw interieur een moderne, industriële look. De voordelen van een RVS balustrade zijn verder dat deze makkelijk schoon te houden en bovendien zeer duurzaam is. U heeft er, voor wat betreft het noodzakelijke onderhoud, weinig omkijken meer naar. U kunt een stalen balustrade eventueel ook combineren met een glasplaat voor een bijzonder, ruimtelijk effect.

Zelf aan de slag?
Voor het plaatsen van een speciale balustrade trap, zoals de genoemde optie met ingelegd glas, kunt u het beste een vakman inhuren. Maar als u opteert voor een meer standaard balustrade, kunt u er voor kiezen deze zelf te plaatsen. Hiervoor zijn onder andere speciale bouwpakketten op de markt, die u bijvoorbeeld op gespecialiseerde websites of in de bouwmarkten kunt vinden.

Vindt u het lastig om de juiste keuze te maken, dan kunt u altijd advies inwinnen bij een expert zoals een interieurstylist. Het gaat er tenslotte om dat u uw eigen huis niet alleen veiliger, maar ook fraaier maakt met het plaatsen van de juiste balustrade.

Aannemer zoeken of zelf bouwen?

Is het echt goedkoper om te bouwen zonder aannemer?

Alles over vergunningen

Welke vergunningen zijn verplicht voor jouw verbouwklus?

Vloeren leggen

Hoe leg je laminaat of vloerbedekking?

Alles over de dakkapel

De voordelen, kosten en bouwduur op een rij

Badkamer plaatsen

Stap voor stap door de badkamer

Architecten

U een nieuw huis wilt bouwen?