De veelzijdigheid van een airco in ieder jaargetijde

Wanneer je aan een airco denkt, denk je vaak al snel aan een apparaat dat je in de zomer gebruikt om je woning te verkoelen. Toch is dit niet helemaal waar, hoewel dit de meest bekende functie is van een airco heeft het meerdere functies. Steeds meer airco’s hebben namelijk een verwarmings-, verkoel-, ontvochtigings- en ventilatiefunctie. Hierdoor kan de airco het hele jaar door gebruikt worden.

Stroomverbruik

Vaak denken mensen bij een airco aan hoog stroomverbruik, hierdoor kiezen mensen eerder voor het gebruik van gas in plaats van verwarmen door middel van de airco op stroom. Toch is dit niet waar, in de winter zullen de gaskosten een stuk hoger liggen dan de kosten van een airco om de ruimte te verwarmen. Wanneer we het hebben over het koelen van een ruimte is een airco nog voordeliger, hiervoor wordt namelijk nog minder stroom verbruikt.

Werking

Een airco welke zowel kan verwarmen als koelen wordt een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Deze warmtepomp bestaat uit twee onderdelen, een binnen- en buitenunit. Om een ruimte te koelen wordt warmte vanuit de buitenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd. Om te verwarmen wordt juist de warmte van de buitenlucht door de buitenunit aangetrokken om afgevoerd te worden naar de binnenunit waar het vervolgens in de kamer wordt verspreid.

Ondanks dat er voor het verwarmen binnenshuis warmte gebruikt wordt van buiten is het alsnog goed mogelijk om bij koude buitentemperaturen de ruimtes aangenaam warm te maken.

Na het lezen van deze blog benieuwd geworden naar de mogelijkheden van airco verwarming? Lees dan snel verder en laat je inspireren voor jouw huis.

Aannemer zoeken of zelf bouwen?

Is het echt goedkoper om te bouwen zonder aannemer?

Alles over vergunningen

Welke vergunningen zijn verplicht voor jouw verbouwklus?

Vloeren leggen

Hoe leg je laminaat of vloerbedekking?

Alles over de dakkapel

De voordelen, kosten en bouwduur op een rij

Badkamer plaatsen

Stap voor stap door de badkamer

Architecten

U een nieuw huis wilt bouwen?