Zelf beton maken doe je zo, in 4 stappen

Wanneer je zelf graag klust en regelmatig een projectje voor eigen rekening neemt zal je dit al snel tegen het lijf lopen! Je wilt een solide fundering maken voor bijvoorbeeld een schutting of een vloer van een tuinhuisje dat je gaat bouwen. Daarvoor wil je graag beton storten. Maar hoe wordt beton gemaakt en hoe maak je dit nu eigenlijk op eenvoudige wijze zelf? In dit artikel leggen we je dat aan de hand van de volgende 4 stappen uit! Je hebt enkel, zand, cement, grind, water en een betonmolen nodig!

1. Waar gebruik je het beton voor?


Voor dat je aan de slag kunt is het belangrijk om te bepalen waar je het beton voor gaat gebruiken. Dit omdat beton dat je gebruikt voor bijvoorbeeld een fundering vaak andere verhoudingen bevat. Om erachter te komen welke verhouding jij nodig hebt voor jouw project raden we je aan het internet te raadplagen of de leverancier van je grondstoffen. Ook kan het zijn dat je gewapend beton nodig hebt. Zorg dan voor de juiste wapeningsmiddelen.

2. De juiste verhoudingen


Vervolgens - wanneer je de juiste verhoudingen hebt bepaald - kun je gaan beginnen met het maken van je eigen beton. Zorg ervoor dat je het grind en zand samen goed laat mengen. Dit doe je om te voorkomen dat er ongelijkheden in je betonmix komen waardoor het beton niet meer goed werkbaar is.

3. Vervolgens


Wanneer het grind en zand goed vermengd is kun je het cement toevoegen. Zorg ervoor dat ook dit goed met elkaar vermengd is. Nu kun je de betonmolen laten draaien om ervoor te zorgen dat het geheel zo goed mogelijk met elkaar vermengd. Wanneer dit gebeurd is voeg je het water geleidelijk toe totdat er een gelijkmatige substantie ontstaat. Wanneer je per ongeluk te veel water toegevoegd hebt kun je het beste meer zand, grind en cement toevoegen totdat je weer de juiste verhoudingen hebt. Veilig werken staat bij zelf klussen altijd centraal dus bekijk goed welke veiligheidsmaatregelen je vooraf dient te nemen!

4. Beton storten


Wanneer het mengsel klaar is wordt het tijd om het beton te storten. Zorg ervoor dat hier niet te lang tussen zit omdat anders het beton langzaam maar zeker te hard wordt om het goed te kunnen storten. Giet/stort het betonmengsel vervolgens op de benodigde plek en werk het mengsel netjes en glad af om uitstulpingen te voorkomen. Let er vervolgens op dat het beton een behoorlijk lange tijd nodig heeft om goed uit te drogen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld tegels op het beton wilt plaatsen is het essentieel om het beton goed uit te laten harden.

Zoals je ziet is het zelf maken en storten van beton een klus die je prima voor eigen rekening kunt nemen. Laat je uiteraard goed informeren of zoek zelf de nodige info op dan kun je binnen korte tijd zelf aan de slag!

Aannemer zoeken of zelf bouwen?

Is het echt goedkoper om te bouwen zonder aannemer?

Alles over vergunningen

Welke vergunningen zijn verplicht voor jouw verbouwklus?

Vloeren leggen

Hoe leg je laminaat of vloerbedekking?

Alles over de dakkapel

De voordelen, kosten en bouwduur op een rij

Badkamer plaatsen

Stap voor stap door de badkamer

Architecten

U een nieuw huis wilt bouwen?