​Wat te doen met je huis als je emigreert

Wat te doen met je huis als je emigreert

Je hebt de beslissing genomen om het avontuur aan te gaan. Je gaat emigreren. Een dergelijke stap brengt veel met zich mee. Waar ga je naartoe? Waar ga je werken? Hoe bouw je een nieuw leven op? En dan dringt de vraag zich op: hoe laat je het leven hier achter? Wat doe je met je eigen huis? Een mogelijkheid in deze situatie is de verhuur van je eigen woning. We kijken hier kort naar de punten die het waard zijn om over na te denken bij een dergelijke beslissing.

Uitgaven en inkomsten

Het verhuren van je eigen woning terwijl je zelf in het buitenland woont, klinkt als een interessante optie. Zo simpel is het echter niet. Er gaat veel tijd en energie zitten in het organiseren van de verhuur van je woning. Ben je van plan om je eigen huis te verhuren dan zal je na je vertrek veel moeten regelen. Naast de administratieve onderdelen ben je als verhuurder verplicht om het huis te onderhouden. Je zou iemand kunnen inschakelen om je huis te onderhouden en zaken te regelen in verband met de huur. Houd er wel rekening mee dat dergelijke activiteiten extra geld kosten. Je hebt daarnaast geen toezicht op je eigen huis en je weet dus niet of de huurder het huis op een correcte manier gebruikt. Als verhuurder blijf je altijd aansprakelijk, ook al woon je in het buitenland.

De inkomsten die je ontvangt vallen in plaats van box één in box drie en de fiscale regels zorgen ervoor dat er veel verandert. Het is mogelijk niet genoeg om daarmee de hypotheek door te blijven betalen. Zo kan het er zijn dat je uiteindelijk door blijft betalen aan je huis waar je niet in woont en je zal daar dan pas voordeel van hebben als je het huis gaat verkopen.

Kom je nog terug?

Een ander punt dat goed is om naar te kijken is de aard van je vertrek. Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je voorgoed weggaat of dat je weer terugkeer naar Nederland. Ben je als expat in het buitenland? Dan is het behoud van je eigen huis een optie. Wil je definitief emigreren? Dan biedt een verkoop een goede uitkomst. Wees wel bewust van het feit dat veel mensen na een bepaalde tijd weer terugkeren naar Nederland.

 

Aannemer zoeken of zelf bouwen?

Is het echt goedkoper om te bouwen zonder aannemer?

Alles over vergunningen

Welke vergunningen zijn verplicht voor jouw verbouwklus?

Vloeren leggen

Hoe leg je laminaat of vloerbedekking?

Alles over de dakkapel

De voordelen, kosten en bouwduur op een rij

Badkamer plaatsen

Stap voor stap door de badkamer

Architecten

U een nieuw huis wilt bouwen?